Del 27 de juny al 2 de juliol, quatre persones de Fupar han participat en l’intercanvi juvenil “We can do it”, organitzat per l’entitat europea Gesselschaft für Europabildung (GEB) – Education and Mobility in Europe, en el marc del programa Erasmus Plus. L’intercanvi, que ha tingut lloc a la ciutat de Khudat, ha anat adreçat a persones amb i sense discapacitat i ha tingut com a objectiu promoure el diàleg entre les persones participants sobre la inclusió de les persones amb discapacitat a la societat europea. En total, hi han participat setanta joves provinents de 12 països europeus, amb edats compreses entre els 18 i els 30 anys.

Durant l’intercanvi, que aquest any arribava a la seva tretzena edició, les persones participants han tingut ocasió de conèixer les diferents realitats d’altres països, compartir inquietuds i opinions sobre la discapacitat i la inclusió, i descobrir la cultura i les tradicions d’Azerbaidjan a través d’activitats, tallers, seminaris i programes, que ja s’havien organitzat en les fases prèvies de preparació de l’intercanvi. En aquest sentit, Fupar també va participar en la primera i segona fase de preparació i organització de l’intercanvi, que van tenir lloc a Berlín i a Bakú -capital d’Azerbaidjan- durant els mesos de març i a l’abril de 2019, respectivament.

La participació de Fupar en l’intercanvi ha estat a través de la Víbria Intercultural, entitat terrassenca experta en mobilitat europea, després que ambues entitats ja iniciessin i formalitzessin la seva col·laboració amb l’acollida d’un voluntari austríac a Fupar durant deu mesos en el marc del mateix programa europeu. Arran de la bona experiència i el treball conjunt, va sorgir l’oportunitat de participar en una nova expeirència de mobilitat europea, aquesta vegada amb participants de Fupar que han viatjat fins a Azerbaidjan per primera vegada i han tornat carregats de nous aprenentatges.

“We can do it”, un projecte europeu inclusiu 

El projecte “We can do it” és un intercanvi internacional de joves que se celebra gairebé cada any des del 2005 en algun país de l’Europa central i oriental, on hi participen joves amb i sense discapacitat. El projecte vol contribuir al procés d’inclusió social i fomentar la igualtat d’oportunitats de totes les persones, generant així experiències enriquidores per als joves, que coneixen i normalitzen la discapacitat a través de diverses activitats, tallers i viatges. L’objectiu del programa és crear un espai de coneixença, d’intercanvi d’idees i d’apropament entre les persones participants, alhora que es promou el diàleg i el debat sobre temes relacionats amb la inclusió de les persones joves amb discapacitat a les seves comunitats locals europees.